logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 16/03/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέο οργανόγραμμα για τον πολιτισμό επιβάλλουν τρόικα και κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έπειτα από τις επιταγές της τρόικας και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης που απαιτεί μείωση κατά 30% της δομής της δημόσιας διοίκησης, σε όλα τα Υπουργεία με εξαίρεση των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.

Η Π.Ο.Ε - ΥΠ.ΠΟ. υποστηρίζει ότι το νέο οργανόγραμμα που καταρτίστηκε για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έγινε με αυθαίρετο και βιαστικό τρόπο και απέχει κατά πολύ από τις θέσεις και προτάσεις που έχει δημοσιοποιήσει κατά καιρούς η Ομοσπονδία.
Το μοναδικό κριτήριο με το οποίο δημιουργήθηκε ήταν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και όχι η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών και αναπτυξιακών προοπτικών του Υπουργείου.

Ένα νέο οργανόγραμμα θα έπρεπε να εξυπηρετούσε τις αρχές μιας πολιτιστικής πολιτικής σύμφωνα με τις ανάγκες των μνημείων, τις προτεραιότητες για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας.
Μάλιστα με την ενσωμάτωση των υπηρεσιών του Αθλητισμού και Τουρισμού θα περίμενε κανείς το νέο οργανόγραμμα να παρέχει τη δυνατότητα μιας νέας δυναμικής στο πεδίο της ανάπτυξης και της προοπτικής της εξόδου της χώρας από τη δύνη της οικονομικής κρίσης.

Διαφωνούμε με το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού γιατί είναι αντιαναπτυξιακό, δεν ενισχύει το έργο στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αντιθέτως δημιουργεί συνθήκες αντιπαραγωγικού και δυσμενούς περιβάλλοντος.

Ειδικότερα γίνεται εμφανές στο νέο σχέδιο του οργανισμού :

  • Η απουσία το τρόπου με τον οποίο κατανέμονται ειδικότητες και θέσεις στο νέο οργανόγραμμα
  • Η συνέχιση της υποχρηματοδότησης των αρχαιολογικών υπηρεσιών
  • Η έλλειψη προσωπικού ιδιαίτερα στον τομέα της αρχαιοφύλαξης με το τραγικό αποτέλεσμα της αύξησης των λαθρανασκαφών και των κλοπών σε μουσεία
  • Το αποτέλεσμα του μέτρου της εφεδρείας που στέρησε από το Υπουργείο προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία
  • Η έλλειψη πολιτικών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας
  • Η έλλειψη προγράμματος για τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
  • Η έλλειψη προγραμμάτων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού
  • Η απουσία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα συνέβαλε στην ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου δεν συμπεριλαμβάνει γιατί πρωτίστως εξυπηρετεί αριθμητικά κριτήρια και όχι πολιτιστικά.

Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. θέλει να καταστήσει σαφές προς τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ο.Τ. καθώς και σε εκείνη που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές να μην διανοηθούν να συνδέσουν τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων με απολύσεις προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένο ότι η προσφορά των εργαζομένων στο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνη της πολιτικής ηγεσίας σε εργασιακά και άλλα θέματα.

Ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού παρά τις συνεχείς περικοπές των αποδοχών και τις συνθήκες της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουμε συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να στηρίζουμε το έργο της διάσωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ζητούμε από την πολιτική ηγεσία την κατάρτιση ενός νέου οργανισμού που θα υπηρετεί τις ανάγκες του πολιτισμού και όχι τις λογιστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Ο ελληνικός πολιτισμός με την παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση μπορεί να εμπνεύσει και να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου των λαών του κόσμου απέναντι σε εκείνους που επιδιώκουν την καταστροφή και τη χρεοκοπία του.

Η Π.Ο.Ε. –ΥΠ.ΠΟ. θα επανέλθει με νεώτερη ανακοίνωση όπου θα εξειδικεύει τις θέσεις της σχετικά με το νέο οργανόγραμμα

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.