logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 22/05/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. για την ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.»

Ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. ενημερωθήκαμε για την τελευταία ερώτηση που κατέθεσε ομάδα 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνεται σε 4 υπουργούς της κυβέρνησης. Η ανάγνωση της μας προκάλεσε κατ’ αρχήν μεγάλη απορία.

Η απορία μας προκλήθηκε γιατί ο επικεφαλής των ερωτώντων βουλευτών, Αριστείδης Μπαλτάς, εξ’ όσων «θυμόμαστε» και «γνωρίζουμε», διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού της παρούσας κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, είναι πράγματι άξιο απορίας πως πρώην υπουργός ρωτάει διάδοχο του αυτά που ρωτάει τη Λυδία Κονιόρδου ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ο κ. Μπαλτάς γνωρίζει πολύ καλά πως σε όσα ρωτάει έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις εδώ και χρόνια. Ωστόσο, το παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων και σπίλωσης του συνδικαλιστικού κινήματος ποτέ δεν έπαψε να του αρέσει. Πόσο μάλλον σε μία εποχή που τα «σκηνοθετημένα» έργα με συκοφαντήσεις αντιπάλων βρίσκονται σε ημερήσια σχεδόν προβολή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. να διαβάλλονται και να συκοφαντούνται στο βωμό προσωπικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:

Α) Στην ερώτηση αναφέρονται ως χρηματοδοτήσεις της Ομοσπονδίας και του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. τα ποσά που αφορούσαν την καταβολή του «Επιδόματος Πολιτιστικής Επιμόρφωσης» σε όλους τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ.Α. Αυτό το γεγονός, βέβαια, το γνωρίζει πολύ καλά ο επικεφαλής των ερωτώντων βουλευτών, γιατί στις μεγάλες μάχες που έδινε η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. για τη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου επιδόματος, βασικοί συμπαραστάτες της Ομοσπονδίας, ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, και ο πρώην βουλευτής και υπεύθυνος Πολιτισμού, Περικλής Κοροβέσης. Τώρα γιατί ερωτούνται υπουργοί για ένα γεγονός γνωστό, είναι κάτι που μόνο ο ίδιος ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς μπορεί να απαντήσει.

Β) Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ερώτηση, ότι δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των παλαιοτέρων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από Σ.Δ.Ο.Ε και Οικονομικούς Επιθεωρητές στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. αφήνοντας και πάλι αιχμές. Φυσικά τα πορίσματα έχουν βγει και τα γνωρίζει ο κ. Μπαλτάς. Γνωρίζει πολύ καλά πως κανένα οικονομικό ψεγάδι δεν βρέθηκε στη διαχείριση του Ταμείου, όπως δεν βρέθηκε και στον έλεγχο που πρόσφατα διενεργήθηκε. Ωστόσο, ακάθεκτος συνεχίζει να συκοφαντεί.

Πιστεύουμε να γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι επιλέξαμε να απαντήσουμε σε αυτά τα δύο σκέλη της ερώτησης γιατί αυτά αφορούν το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και, όπως άλλωστε προαναφέραμε, δεν σκοπεύουμε πλέον να αφήσουμε κανέναν να «παίζει» παιχνίδια με την τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων.

Με την ευκαιρία θα επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά πως εμείς, ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης. Την αγωνία για την κατάρρευση των συκοφαντικών τους σεναρίων την έχουν οι «επαγγελματίες σκευωροί» όχι εμείς.

Τέλος, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και εμείς μία φορά τους κυβερνητικούς βουλευτές: Άλλος φορέας του ΥΠ.ΠΟ.Α., πλην του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. απαγορεύεται να υποστεί έλεγχο;

Θα θέλαμε επίσης να ρωτήσουμε, αφού υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον για το ΥΠ.ΠΟ.Α.:

-Γιατί δεν έχει κατατεθεί μία ερώτηση για τη λειτουργία του Τ.Α.Π.Α. και τι γίνεται με τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους;

-Γιατί δεν έχει κατατεθεί μία ερώτηση για το αν έχουν ελεγχθεί οι αποδόσεις των οικονομικών ενταλμάτων προς τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. που πληρώνονταν είτε μέσω του ειδικού λογαριασμού, είτε μέσω του Τ.Α.Π.Α.;

-Γιατί δεν έχει κατατεθεί μια ερώτηση για το γεγονός ότι λόγω έλλειψης προσωπικού υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην καθαριότητα των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων με αποτέλεσμα το ΥΠ.ΠΟ.Α. να βρίσκεται στην επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο;

-Μήπως τελικά το όλο ενδιαφέρον είναι a la carte;

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.