Καλώς 'Ηλθατε

Δελτίο Τύπου 17-02-2012

logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 17/02/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η σημερινή ένοπλη ληστεία στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου άγνωστοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν και φίμωσαν τη συνάδελφο αρχαιοφύλακα και στη συνέχεια απέσπασαν άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό εκθεμάτων, επιβεβαιώνει με το πλέον τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου και των επιταγών της τρόικας.

Η απαράδεκτη πολιτική της εφεδρείας και της μείωσης προσωπικού σε ένα τέτοιο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η φύλαξη των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων παραδίδει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας στα χέρια αδίστακτων ληστών και οπλοφόρων θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων.

Η Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ. είχε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού ως απόρροια των μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και δανειστές.

Οι αρχαιοφύλακες εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ένας φύλακας ίσον κανένας φύλακας.
Δυστυχώς η θέση της Ομοσπονδίας για εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού από το μέτρο της εφεδρείας και των περικοπών των θέσεων δεν εισακούστηκαν εγκαίρως και έρχεται αυτό το τραγικό περιστατικό να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς.

Θυμίζουμε δε στην κα Μέρκελ ότι στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκπαιδεύτηκαν εκατοντάδες Γερμανοί αρχαιολόγοι στο πλαίσιο της παραχώρησης και συνεργασίας που έχει το ελληνικό κράτος με τις ξένες αρχαιολογικές σχολές και της τονίζουμε ότι η συνέχιση της πιεστικής της πολιτικής οδηγεί στην απώλεια και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού προτάσσουμε το πολιτιστικό συμφέρον και αγωνιζόμαστε για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δεν θα επιτρέψουμε οι αγορές και οι εκπρόσωποί τους να συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας που είναι και πολιτιστικό κεφάλαιο της Ευρώπης.

Απαιτούμε άμεσα:
Τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία.
Την κάλυψη και στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων στο Υπουργείο μας.
Την εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού από την πολιτική της εφεδρείας και των απολύσεων.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.