logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 28/09/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτη Κουβέλη»

Συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. και του Προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτη Κουβέλη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενημερώσεων των πολιτικών φορέων για την εξαίρεση του Yπουργείου Πολιτισμού από το μέτρο των απολύσεων και της εφεδρείας αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν στον τομέα Πολιτισμού.

Ειδικότερα:
Τονίσαμε ιδιαίτερα το ζήτημα της υποστελέχωσης του Υπουργείου μας και την ανάγκη για την εξαίρεση του από τις ρυθμίσεις της εφεδρείας που οδηγούν σε σημαντική μείωση του προσωπικού.

Καταθέσαμε την αντίθεσή μας στη συγχώνευση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας, η οποία οδηγεί σε υποβάθμιση του ρόλου μας στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ενίσχυσης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ζητήσαμε άμεσα την επανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού ως αυτόνομου Υπουργείου.

Επισημάναμε ότι το νέο σχέδιο οργανισμού θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου με τους εργαζομένους και να μη λειτουργήσει ως άλλοθι για απολύσεις και μετακινήσεις προσωπικού.

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ που οδηγούν αφενός σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα και αφετέρου δημιουργούν προβλήματα ειδικά σε τομείς όπως η φύλαξη και η προστασία του μνημειακού μας πλούτου.

Ζητήσαμε την άμεση πρόσληψη των 187 συναδέλφων που εκκρεμεί- ενώ έχει εκδοθεί το ΦΕΚ διορισμού τους- καθώς και την απορρόφηση των υπαλλήλων του υπό κατάργηση Τ.ΔΙ.Π.Ε.Α.Ε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος τονίσαμε την ανάγκη αναβάθμισης και ανάπτυξης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων για έναν φορέα με το ίδιο νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα (Ν.Π.Δ.Δ.).

Ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ. κατανόησε και ανταποκρίθηκε θετικά στα ζητήματα που του τέθηκαν και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει και να τα υποστηρίξει στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ειδικά για το θέμα των απολύσεων και της εφεδρείας στο δημόσιο τομέα, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αντίθετοι με το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο έχει πενιχρά δημοσιονομικά οφέλη. Αντίθετα έχουν προτείνει ισοδύναμα το μέτρο της αποχώρησης μέσω συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.

Στο ζήτημα των Μ.Κ.Ο. εξέφρασε την αντίθεση του και μας διαβεβαίωσε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δυο άλλους αρχηγούς.

Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τους επικεφαλείς των κομμάτων προκειμένου να αναδείξει τα ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους και Υπουργείο Πολιτισμού.

Το γραφείο τύπου της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.