logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 18/06/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. από τη στιγμή που το κλιμάκιο Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκε στο κεντρικό κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, έκανε παρέμβαση και ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο που διεξαγόταν ο έλεγχος, αλλά και για τη συνεχιζόμενη παρουσία του κλιμακίου στο χώρο η οποία δημιουργούσε κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας στους συναδέλφους.

Παράλληλα έγινε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τζαβάρα, καθώς και με τον Ειδικό Γραμματέα του σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Νομικό στον οποίο καταγγέλθηκε ο ταπεινωτικός για τους εργαζόμενους τρόπος με τον οποίο λάμβανε χώρα ο έλεγχος. Μάλιστα τα μέλη της Ομοσπονδίας, αφού ενημερώσαμε για την κατάσταση που υπάρχει στο Υπουργείο Πολιτισμού με την υποστελέχωση των υπηρεσιών σε σχέση με τον όγκο εργασίας που επιβάλλει την εντατικοποίηση της, ζητήσαμε από τον επικεφαλής των ελεγκτών να συμπεριλάβουν στο πόρισμά τους ότι πολλοί συνάδελφοι μετακινούνται εκτός έδρας με δικά τους έξοδα και δικά τους μεταφορικά μέσα, καθώς και ότι δεν πληρώνονται υπερωρίες, ότι εκτελούν καθήκοντα άλλων ειδικοτήτων, επίσης ότι εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες καύσωνα ή κρύου σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε απαράδεκτες συνθήκες όπως συμβαίνει στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου.

Σήμερα επανερχόμαστε στο θέμα με αφορμή το έγγραφο που εστάλη από τη Γενική Διευθύντρια Διοικητικού προς τους Προϊσταμένους της Κεντρικής Υπηρεσίας όπου ζητείται η ατομική δικαιολόγηση από πλευράς εργαζομένων σχετικά με τις αποκλίσεις ωραρίου όπως αυτές έχουν καταγραφεί από το σύστημα καρτοσήμανσης.

Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. έχει τονίσει ότι δεν υιοθετεί συμπεριφορές παραβατικότητας και αδικαιολόγητης απουσίας εργαζομένου από την υπηρεσία, όμως δεν θα ανεχθεί κατασκευασμένες ενοχές που σκοπό έχουν τις πειθαρχικές ποινές και τις απομακρύνσεις συναδέλφων.

Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνουμε αυτό που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή τις επιφυλάξεις μας για την πιστότητα της νέας καρτοσήμανσης που βρίσκεται έτσι και αλλιώς σε δοκιμαστικό στάδιο. Ήδη από τις καταγεγραμμένες απουσίες διαπιστώνεται έλλειμμα επικαιροποίησης και ενημέρωσης του συστήματος.

Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας, οι άδειες για γενικές συνελεύσεις, οι έκτακτες περιστάσεις (ενδείξεις για πρόκληση επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή), δικαιολογημένες απουσίες όπως συμμετοχή σε ημερίδες κ.α., δεν καταγράφονται στο σύστημα και οι συνάδελφοι παρουσιάζονται ως αδικαιολογήτως απόντες.

Ταυτόχρονα, αναρωτιόμαστε: Άραγε κατεγράφησαν οι άπειρες απογευματινές και βραδινές απλήρωτες ώρες εργασίας συναδέλφων μας που συμμετέχουν στις πολύωρες συνεδριάσεις του Κ.Α.Σ., του Κ.Σ.Ν.Μ., των Τοπικών Αρχαιολογικών Συμβουλίων κ.α.;

Είναι απαράδεκτο η λειτουργική αστοχία του συστήματος να ενοχοποιεί συναδέλφους για τη μη τήρηση του τυπικού ωραρίου αδιαφορώντας για τη γενικότερη παρουσία και προσφορά τους στην υπηρεσία.

Ζητάμε το πόρισμα που θα προκύψει να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις μας, άμεσα να διορθωθεί το σύστημα καρτοσήμανσης και να ενημερώνονται οι συνάδελφοι σε τακτά χρονικά διαστήματα με τα αποτελέσματα καταγραφής, έτσι ώστε να μην εγείρονται στο μέλλον αμφισβητήσεις για ανύπαρκτες απουσίες.

Ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της υπόθεσης του πορίσματος και θα σας ενημερώσουμε σύντομα για τα αποτελέσματά που θα υπάρχουν.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.