logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 17/07/2013
Αρ. Πρωτ.: 190

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τη Δευτέρα 15-7-2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γ. Ανδριανός, η Γ. Γραμματέας κ. Λ. Μενδώνη και συνεργάτες του Υπουργού.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. συνεχάρη τον νέο Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή του. Τόνισε τη θετική εξέλιξη της επανασύστασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν προς όφελος της κοινωνίας και της Χώρας. Ιδιαίτερα τόνισε το γεγονός ότι ο Αθλητισμός επανέρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού αναβαθμισμένος, ως ισότιμος εταίρος προκειμένου να διαχειριστεί με επιτυχία το πολυσχιδές έργο του

Ο Υπουργός αφού καλωσόρισε τα μέλη της Ε.Ε., υποσχέθηκε ότι θα υιοθετήσει το διάλογο με τους εργαζόμενους τόσο σε επίπεδο Ομοσπονδίας όσο και σε επίπεδο Πρωτοβαθμίων Σωματείων.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη της Ε.Ε. για το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που έφτασε στο γραφείο του την Παρασκευή 12-7-13 και το περιεχόμενό του έθιγε συναδέλφους για μη τήρηση ωραρίου. Από την πλευρά των εργαζομένων ζητήθηκε από τον Υπουργό να συσταθεί επιτροπή με νομικούς συμβούλους από την Ομοσπονδία και την πολιτική ηγεσία προκειμένου να αντικρούσει νομικά και εμπεριστατωμένα το εν λόγω πόρισμα.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. έθεσε τα ζητήματα τα οποία αποτελούν άμεση προτεραιότητα των εργαζομένων και προέκυψαν ως αποφάσεις του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα:

Τ.Α.Π.Α.: Ζητήσαμε τη δημιουργία νέου Οργανισμού του Τ.Α.Π.Α. με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ. στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του φορέα που θα εξυπηρετεί τους καταστατικούς του σκοπούς και θα ενισχύει το αναπτυξιακό ρόλο του Υπουργείου. Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη της οριστικής κατάργησης του Ν.4071/2012 στο σημείο που αφορά στο Τ.Α.Π.Α. καθώς και η διατήρηση των Χ.Ε.Π. (Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής) τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ΥΠ.ΠΟ. στην παρούσα φάση.

Οργανισμός: Μετά την ανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, έχουμε πλέον τελείως διαφορετικά δεδομένα μπροστά μας απ’ αυτά που είχαμε όταν συζητούσαμε με το ΥΠ.ΠΟ. να είναι ενταγμένο στο Υπουργείο Παιδείας και είχαμε Γραμματεία Πολιτισμού και Γραμματεία Αθλητισμού. Ζητήσαμε ο νέος Οργανισμός να προσαρμοστεί στο πλαίσιο του αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προσλήψεις: Επισημάναμε την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν θέσεις και ειδικότητες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου. Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. έχει ήδη τονίσει πως τουλάχιστον 1000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτείται να γίνουν μέσα στο 2013. Προτείναμε μάλιστα αυτές οι θέσεις να καλυφτούν πρώτα από τους 187 συναδέλφους που έχουν υποβάλει αιτήσεις θεραπείας μέσω του 164 Π.Δ. (πρόκειται για εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό), είτε μέσω Α.Σ.Ε.Π. με κριτήριο πρόσληψης τα τυπικά προσόντα αλλά και την προϋπηρεσία σε αρχαιολογικά έργα, είτε μέσω κινητικότητας. Τέλος, ζητήσαμε την κατάργηση των προσλήψεων προσωπικού μέσω Μ.Κ.Ο. καθώς δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που φαινομενικά λύνουν. Ειδικότερα για το ζήτημα της αρχαιοφύλαξης όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ο πρόεδρος της Ε.Ε. πρότεινε στον Υπουργό να προσλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 500 σχολικούς φύλακες οι οποίοι είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτεί η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.

ΕΣΠΑ: Τονίσαμε την ανάγκη συνέχισης των έργων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 με δράσεις που θα υποστηρίζουν το έργο του Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Επιμόρφωση: Ιδιαίτερα για το ανθρώπινο δυναμικό ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία να υπάρξει συνεχής επιμόρφωση των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή προγραμμάτων ΛΑΕΚ, στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με ειδικά προγράμματα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κτηριακό: Ως εργαζόμενοι τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη για την αναζήτηση μιας βιώσιμης κτηριακής λύσης του Υπουργείου μας με τη συστέγαση των περισσοτέρων υπηρεσιών σε ενιαίο κτήριο, επιλογή που θα συμβάλει στην καλύτερη συνεργασία και επίδοση των διάσπαρτων υπηρεσιών και θα αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα του κεντρικού κτηρίου.

Ο Υπουργός συμφώνησε με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως εργαζόμενοι πολλές από τις οποίες αποτελούν άμεσες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις τόσο με την Ομοσπονδία όσο και με τους κλαδικούς συλλόγους.

Συνάδελφοι,

Το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στο δημόσιο τομέα απειλεί τις θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το προσεχές μέλλον.

Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει η ΑΔΕΔΥ και καλεί τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό σε αγωνιστική ετοιμότητα και ενεργή συμμετοχή για την ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν κοινωνία και πολίτες σε εξαθλίωση και οικονομικό μαρασμό.

Ο αγώνας ανατροπής των μνημονίων είναι διαρκής και επίπονος αλλά στο τέλος με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι και νικηφόρος.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.