logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 2/12/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Το προεδρείο του Ενιαίου Συλλόγου επαναφέρει την τοξικότητα γιατί δεν αντέχει τη δικαιοσύνη και την πρόοδο»

Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα φλέγοντα θέματα που αφορούν το ΥΠ.ΠΟ.Α, όπως το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας από πλευράς Υπουργείου και Ομοσπονδίας, το νομοθέτημα του νέου Οργανισμού του Τ.Α.Π.Α που βρίσκεται επί θύραις και το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αλλάζει, μεταξύ άλλων, και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Ταυτόχρονα, έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, για την επιτάχυνση της υλοποίησης της απόφασης του τελευταίου συνεδρίου της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. για δημιουργία νέου φορέα, την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς Ομοσπονδίας για χορήγηση εορταστικών δωροκαρτών στα παιδιά των εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ.Α, καθώς λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις και άλλα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων τους, όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που μετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπής της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν το πρωί της Τρίτης 1ης Δεκεμβρίου. Μερικές ώρες αργότερα εμφανίστηκε το προεδρείο του Ενιαίου Συλλόγου να εκδίδει ανακοίνωση, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας, μέλος της οποίας είναι ο Σύλλογος. Με τον βαρύγδουπο, λοιπόν, τίτλο «Σχετικά με την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης για τα δάνεια και τα βοηθήματα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ΥΠ.ΠΟ.Α» επιχειρεί να επαναφέρει τη τοξικότητα στο προσκήνιο του ΥΠ.ΠΟ.Α και συνάμα να «καλύψει» κομματικά μέλη και συνδικαλιστικά στελέχη, φίλα προσκείμενα στο «συνεταιρικό» προεδρείο του Συλλόγου. Ένα «συνεταιρικό» προεδρείο το οποίο διοικεί το Σύλλογο μετά από συνδικαλιστική εκτροπή, αφού εντελώς αντιδημοκρατικά παρέκαμψε την πρώτη παράταξη σε ψήφους.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης καθιστούν πρόδηλο από τις πρώτες γραμμές της ότι η εξέλιξη με την πρώτη δικαίωση 16 συναδέλφων, απ’ όλο το φάσμα του Υπουργείου, που συκοφαντήθηκαν από γνωστούς κύκλους, στοχοποιήθηκαν, υπέμειναν τη βάσανο της ανάκρισης και εντέλει με σύμφωνη γνώμη, ανακρίτριας και εισαγγελέως κρίθηκαν απολύτως ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, δεν τους ικανοποίησε καθόλου.

Ήθελαν τους συναδέλφους, από συνδικαλιστικά στελέχη μέχρι Εφόρους Αρχαιοτήτων και διευθυντές υπηρεσιών, στην λαιμητόμο για να δικαιώσουν το «αφήγημα» τους περί «αμαρτωλού ταμείου». Ένα «αφήγημα» που, όπως έχουμε αναφέρει, στήθηκε, σκηνοθετήθηκε και παίχθηκε ως σίριαλ από την προηγούμενη κυβέρνηση έχοντας «σκηνοθέτη», «καρικατούρα» και «κομπάρσους».

Η δικαιοσύνη όμως κατέδειξε σε πρώτη φάση τη σκευωρία, αποκαθιστώντας εν αρχή την τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων που υπέμειναν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, την ψυχική, ηθική αλλά και οικονομική αιμορραγία, προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητα τους. Σε κάθε περίπτωση, ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ, υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας ελληνική δικαιοσύνη. Σε αυτή τη θέση θα παραμείνουμε ως τέλους γιατί η a la carte εμπιστοσύνη είναι «χαρακτηριστικό» των «συνεταίρων» και όχι δικό μας.

«Οι δικηγορικές εργολαβίες με τα λεφτά των εργαζομένων και οι επιλεκτικές προασπίσεις κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών»

Οι συντάκτες επιχειρούν να αιτιολογήσουν την έκδοση της ανακοίνωσης στη βάση σχετικής ενημέρωσης από το δικηγόρο, που με έξοδα του Ενιαίου Συλλόγου, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα των δανείων/βοηθημάτων. Μια ενημέρωση που όλως τυχαίως εκδόθηκε ώρες μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και η οποία «λησμονά» να αναφερθεί στο γεγονός της δικαίωσης των 16 συναδέλφων. Αντίθετα, επιχειρεί τεχνηέντως να αφήσει «αιχμές» για τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις.

Πέραν των άλλων, θα έχει ενδιαφέρον το «συνεταιρικό προεδρείο» να απαντήσει, κυρίως στους συναδέλφους που καταβάλουν μηνιαίως μέσω του μισθού τους εισφορά στο Σύλλογο, το πώς επιλέγει δικηγόρους. Γιατί είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιλέγει ο Ενιαίος Αττικής δικηγόρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος (όπως εύκολα διαπιστώνεται με μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο) «ειδικεύεται» στην προάσπιση συνδέσμων οπαδών και ομάδων με κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Πως άραγε έγινε η συγκεκριμένη επιλογή; Μήπως δεν πρόκειται για «επιλογή» αλλά για «επιβολή»; Μήπως «εξυπηρετήθηκαν» συγκεκριμένες «φιλίες» και τα «παράβολα» ήταν «γραμμάτια»; Αναμένουμε απαντήσεις από τους «άσπιλους και αμόλυντους» συνεταίρους, γιατί βλέπουμε ότι «παίζουν μπαλίτσα» με τα λεφτά των εργαζομένων.

Αναφορικά τώρα με την επίθεση που κάνουν, οι κρατόντες τη σφραγίδα του Ενιαίου Συλλόγου, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, δεν μας προκαλεί εντύπωση αφού πρόκειται για την αγαπημένη τους συνήθεια. Το μένους τους απέναντί της, όπως και σε όποιον άλλον τους χάλασε τα σχέδια, είναι φανερό από χιλιόμετρα.

Επανέρχονται, τώρα στο γεγονός ότι τέθηκε το Ταμείο σε εκκαθάριση εν λειτουργία και βάλλουν κατά του, με απολύτως διαφανείς διαδικασίες, τοποθετημένου εκκαθαριστή. Οι «εμπρηστές» του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, αυτοί που του έδωσαν τον τίτλο «Αμαρτωλό», αυτοί που οι πολιτικοί τους σύντροφοι συνεχίζουν να το χαρακτηρίζουν «μόρφωμα» «off shore του Δημοσίου» και να του αποδίδουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εμφανίζονται να αναρωτιούνται γιατί κλείνει το Ταμείο; Απαύγασμα υποκρισίας και ιλαροτραγωδίας.

Ταυτόχρονα, μέμφονται την Υπουργό γιατί «εκδίωξε» την πρώην διευθύντρια και το διορισμένο, με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας. «Ξέχασαν» όμως να αναφέρουν πως η «εκλεκτή» τους πρώην διευθύντρια κατείχε και άλλη θέση στο Υπουργείο, ενώ το Δ.Σ έπαψε μόλις τέθηκε το Ταμείο σε εκκαθάριση και κατά συνέπεια ο εκκαθαριστής αναλαμβάνει την όλη διαδικασία. Την κατηγορούν ακόμη για «στοχοποίηση» των παραπάνω με «αλλεπάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες»! Τι έγινε; Έχουν κάποιο λόγο να φοβούνται οι «διάφανοι» συνάδελφοι; Ξέρουν κάτι παραπάνω απ’ αυτά που γράφουν οι «συνέταιροι»; Γιατί δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε στο πειθαρχικό άλλους συναδέλφους και συνδικαλιστικά στελέχη; Εκείνοι δεν άξιζαν τη συμπαράστασή τους;

Σε ό,τι δε αφορά το θέμα των συναδέλφων που εργάζονται στο Ταμείο οι «συνέταιροι» και ειδικά ο πρόεδρος του Ενιαίου ας μην τους πιάνουν στο στόμα του και ας μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα γιατί η παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι» τους ταιριάζει γάντι. Ας μην παίζουν, λοιπόν, και με το πρόβλημα των συναδέλφων αυτοί που το δημιούργησαν.

«Εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, αυτοί θέλουν την τοξικότητα»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. θα επαναλάβουμε πως ως εκπρόσωποι όλων των εργαζομένων επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλον να φτάσει η υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας στο τέλος της. Επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλον να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν. Επιθυμούμε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη των συναδέλφων που έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα. Επιθυμούμε να αποκαλυφθεί ο σκοτεινός ρόλος των σκευωρών, όπου υπάρχουν και όποιοι και αν είναι, και να τιμωρηθούν.

ΟΜΩΣ για όλα τα παραπάνω θα αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη και όχι εμείς. Εμείς εκφράζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας προς αυτή και αναμένουμε τις αποφάσεις της. Τότε θα μιλήσουμε! Tώρα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α., για την προστασία της υγείας όλων των συναδέλφων εν μέσω πανδημίας και για τη βελτίωση συνολικά της θέσης μας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά γιατί μπορούμε και έχουμε υποχρέωση απέναντί σας. Αυτοί θέλουν να επαναφέρουν την τοξικότητα γιατί μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον έχουν λόγο ύπαρξης .

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.