logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

 

Αθήνα, 24/3/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. τιμά τα 200 χρόνια από την ένδοξη Επανάσταση των Ελλήνων»

Διακόσια χρόνια πέρασαν από το έτος που γράφτηκε με ολόχρυσα γράμματα στην παγκόσμια ιστορία. Διακόσια χρόνια πέρασαν από τότε που οι Έλληνες αποφάσισαν να αποτινάξουν το ζυγό της σκλαβιάς που κύρτωνε τις πλάτες τους για αιώνες και να υψώσουν το λάβαρο της Επανάστασης από τούρκο κατακτητή, που στοίχειωνε για αιώνες τον αέρα, τον ήλιο, το φώς μας και κρατούσε με δεσμά γονατισμένη την πατρίδα μας.
 
Διακόσια χρόνια πέρασαν από τον Γενάρη του 1821, τότε που ένας ιερωμένος ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας όρθωσε τα στήθη του απέναντι στους διστακτικούς έως αρνητικούς προεστούς, που έδειχναν φόβο και αναβλητικότητα, περιμένοντας μία έξωθεν βοήθεια που δεν έφτανε ποτέ. «Στον πόλεμο, στην αντάρα της μάχης η πολεμική πείρα είναι στην καρδιά. Να λες ή θα νικήσω ή θα πεθάνω», είπε και έδειξε σε όλους πως το ποτάμι πίσω δεν γυρνά. Οι Έλληνες αποφάσισαν, στηριγμένοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις, να σπάσουν τις αλυσίδες της υποτέλειας και με το βλέμμα τους στραμμένο στο εικονοστάσι τους και στα ρημαγμένα μάρμαρα της πολιτισμικής κληρονομιάς τους να πολεμήσουν!
 
Διακόσια χρόνια πέρασαν από την 25η Μαρτίου του 1821, την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, αμέσως μετά τη λαμπρή Θεία Λειτουργία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων, ευλόγησε τη Σημαία της Επανάστασης για την Παλιγγενεσία του Έθνους και κήρυξε την έναρξη του Αγώνα.
 
Οι συνθήκες κάθε άλλο από ευοίωνες ήταν. Μάλιστα, σχεδόν όλοι οι ξένοι αναλυτές της εποχής προεξοφλούσαν την αποτυχία του αγώνα. Αυτό άλλωστε έλεγε και η λογική με βάση την κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον, τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό. Συμφέροντα, έριδες, φιλοδοξίες και εγωισμοί σκιαγραφούσαν ένα μαύρο μέλλον για την Επανάσταση και την Πατρίδα. Όμως το πάθος για τη Λευτεριά και η Ελληνική Καρδιά νίκησαν. Το μαύρο πέπλο που σκέπαζε τα όνειρα του Έθνους μας πυρπολήθηκε από την ορμή των Αγωνιστών. Ο σπόρος είχε πέσει και γρήγορα πέταξε κλώνους, ποτισμένους από το αίμα της θυσίας χιλιάδων Ελλήνων που έπεσαν στις μάχες με δυο λέξεις στα χείλη τους: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ . Σύντομα ο κλώνος έγινε καρπός γιατί όπως είχε πει ο μέγας Οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης « Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω».
 
Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα και όλοι εμείς, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι απόγονοι των δοξασμένων ηρώων, δεν μπορούμε λόγω της παγκόσμιας πανδημίας να γιορτάσουμε την Επέτειο όπως θα θέλαμε και όπως θα μας άξιζε. Ας γεμίσουμε όμως τη σκέψη μας με τα μηνύματα που μας έστειλαν οι πρόγονοί μας με τον Αγώνα, τη Θυσία αλλά προπάντων με τη Νίκη τους.
 
Ας τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη τους και την κληρονομιά που μας άφησαν, διαφυλάγοντας το Έθνος μας, τη Δημοκρατία μας, την Ελευθερία μας. Ας προασπίσουμε όλοι την πατρίδα μας και το μέλλον της. Ας θυμόμαστε τον Κολοκοτρώνη, τον Καραΐσκάκη, τη Μπουμπουλίνα, τον Αθανάσιο Διάκο, τους δεκάδες επώνυμους και τους χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές, αλλά ας μην ξεχνάμε τον Νενέκο και τον Πήλιο Γούση γιατί οι προδότες, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.
 
Ως Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους: Χρόνια Πολλά! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Επανάσταση του 1821!
 

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.