logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 10/10/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. λέει ΟΧΙ στη συγχώνευση των ορχηστρών»

Οι δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κων/νου Τασούλα περί σχεδίου, που βρίσκεται μάλιστα στη φάση της επεξεργασίας, για τη συγχώνευση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με την Καμεράτα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μέρους μας ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.

Επίσης, κρίνουμε αρνητικά το γεγονός ότι στη δημιουργία και στην επεξεργασία αυτού του σχεδίου συμμετέχουν αόριστα κάποιοι, αλλά σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι που έχουν αφενός τη γνώση και αφετέρου το άμεσο ενδιαφέρον, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις ορχήστρες, οι όποιοι βρέθηκαν προ μεγάλης και δυσάρεστης έκπληξης διαβάζοντας από τη διαδικτυακή συνέντευξη του κ. Τασούλα, την επικείμενη συγχώνευση ενώ ούτε καν ο διευθυντής της ΚΟΑ δεν είχε ενημέρωση και ερήμην του γίνεται η όποια επεξεργασία.

Μια συγχώνευση προσβλητική για όλους τους εργαζόμενους, μια συγχώνευση που φανερώνει έναν πολιτιστικό σχεδιασμό, που μας γεμίζει ανησυχίες. Γιατί δεν πιστεύει πια κανείς ότι μετά το κλείσιμο της Ορχήστρας των Χρωμάτων, το κλείσιμο της ΕΡΤ, τη συνένωση ΚΟΑ- Καμεράτας , δε θα ακολουθήσουν ριζικές αλλαγές σε άλλους πολιτιστικούς φορείς, όπως τα Εθνικά Θέατρα, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ελληνικό Φεστιβάλ, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κ.α.

Διότι το εν λόγω σχέδιο εκτός από συνένωση δυο εντελώς διαφορετικών μουσικών συνόλων (που το ένα είναι Δημόσια Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και το άλλο Ν.Π.Ι.Δ.), διαφορετικών τόσο σε σκοπούς, όσο και σε λειτουργία, ανάγκες κλπ., προβλέπει την κατάργηση όλης της ισχύουσας νομοθεσίας, τη μείωση των αρμοδιοτήτων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, Διοικητικά Συμβούλια που μόνο με την ψήφο του Προέδρου και ενός ακόμη μέλους τους και ερήμην των Καλλιτεχνικών Διευθυντών θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού.

Ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. δηλώνουμε ότι μαζί με το Σύλλογο Μουσικών Υπαλλήλων στην Κ.Ο.Α. θα αγωνιστούμε ώστε αυτό το σχέδιο συνένωσης να παραμείνει στα χαρτιά. Θέλουμε και αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη των Ορχηστρών μας. Θεωρούμε, ωστόσο, σημαντικό οι φορείς του πολιτισμού να διατηρούν σε κάθε περίπτωση την αυτοτέλεια τους και την ιδιαιτερότητα της ταυτότητάς τους, γιατί στον πολιτισμό δεν χωρούν εκπτώσεις.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.


Για την καλύτερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κ.Ο.Α.

Αυτή η σελίδα περιέχει ενσωματωμένο το αρχείο σε pdf και προϋποθέτει να έχετε εγκατεστημένο πρόγραμμα προβολής αρχείων τύπου pdf.

Δεν έχετε PDF plugin εγκατεστημένο ή το plugin δεν λειτουργεί.

Το συγκεκριμένο αρχείο μπορείτε να το "κατεβάσετε" με δεξί κλικ και Αποθήκευση δεσμού ως (Firefox) ή Αποθήκευση προορισμού ως (Explorer)