logo-posyppo

Ιστορικό Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων
στο Υπουργείο Πολιτισμού Π.Ο.Ε - ΥΠ.ΠΟ.

Το 2011 η Ομοσπονδία συμπληρώνει 23 χρόνια δυναμικής παρουσίας και συνδικαλιστικής δράσης στο Υπουργείο Πολιτισμού με πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με σπουδαία συμβολή στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αρχή για την ίδρυση της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. έγινε στις 16 Νοεμβρίου του 1988 έπειτα από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α) και του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής. Σήμερα στη δύναμη της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. ανήκουν 20 πρωτοβάθμια Σωματεία.

Η ιδέα της ίδρυσης της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης δημιουργήθηκε από την ανάγκη για οργανωτική ανασυγκρότηση και αποτελεσματική δράση των Σωματείων του Υπουργείου Πολιτισμού, του τότε Υφυπουργείου Αθλητισμού, και των εποπτευόμενων από το ΥΠ.ΠΟ Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Η ίδρυση της Ομοσπονδίας εξασφάλισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και δημιούργησε καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων στο χώρο του Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τον Μάη του 1989 συγκροτήθηκε το πρώτο προεδρείο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. με πρόεδρο τον Μενέλαο Κοκοσάλη, αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Μαρτάκη, γενικό γραμματέα τον Γιάννη Μαυρικόπουλο και ταμία τον Βασίλειο Γούβη.

Στα 23 χρόνια που πέρασαν η Ομοσπονδία με συνεχή δράση και αγώνες άλλαξε το θεσμικό εργασιακό τοπίο προς όφελος των εργαζομένων και καθιερώθηκε ως δύναμη ευθύνης και υπευθυνότητας στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές από τις μεγάλες στιγμές του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠ.ΠΟ. που πρέπει όλοι να θυμόμαστε και να τις έχουμε ως οδηγό για τον πολύ δύσκολο δρόμο που έχουμε να διαβούμε, στο προσεχές αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Παιδικός σταθμός

Το 1996, επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου, ολοκληρώθηκε ο παιδικός σταθμός των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι επιστεγάστηκε μια προσπάθεια που είχαν ξεκινήσει από το 1987, με υπουργό την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, ο Ενιαίος Σύλλογος, η Π.Ε.Υ.Φ.Α. και το τότε Σωματείο Εκτάκτων (πρόκειται για το σημερινό Σύλλογο Εργατοτεχνιτών). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά (1996) ξεκίνησε και η λειτουργία των κατασκηνώσεων και πάλι με την ενεργή συμβολή της Ομοσπονδίας.
Δείτε Φωτό από εκδηλώσεις του Παιδικού Σταθμού

Οι κινητοποιήσεις και οι μεγάλες επιτυχίες του 1996

Ο Σεπτέμβριος του 1996 ήταν «σταθμός» για το συνδικαλιστικό κίνημα στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έπειτα από 27 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων (εκ των οποίων οι 23 ήταν συνεχόμενες) σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη, το Σούνιο, η Κνωσός, και τα Μουσεία Θεσσαλονίκης κερδήθηκαν μεγάλες θεσμικές και οικονομικές νίκες προς όφελος των εργαζομένων. Σε θεσμικό επίπεδο ξεκίνησε η άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων του 1990, οι οποίοι με βάση το νόμο 2190/94 θα επέστρεφαν στην εργασία τους, τμηματικά και σταδιακά ανά τετράμηνο. Σε οικονομικό επίπεδο κατακτήθηκε επίδομα για τους εργαζόμενους, το οποίο και χρηματοδοτήθηκε από το 25% των εσόδων του ΤΑΠΑ. Το επίδομα αυτό το 1997 ενσωματώθηκε στο μισθό με το νόμο 2470.

Οι διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις του 2000

Το 2000 επί υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου η Ομοσπονδία διεκδίκησε εκ νέου επίδομα για τους εργαζόμενους σε Πολιτισμό, Αθλητισμό και Ν.Π.Δ.Δ. Καταρχήν η πολιτική ηγεσία δεν έκανε δεκτό το δίκαιο αυτό αίτημα και χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί εβδομαδιαία απεργιακή κινητοποίηση, σε μεγάλους Αρχαιολογικούς Χώρους, Μουσεία και Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου. Η πίεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καμφθεί η στάση του Υπουργού Πολιτισμού και μέσα από τις πιστώσεις του ΛΟΤΤΟ για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό να δοθεί επίδομα ύψους 20.000 δρχ για το 2000, το οποίο υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τις 50.000 δρχ το 2001 και τις 60.000 δρχ το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε ως επίδομα των 176€. Το επίδομα αυτό με νόμο από 1/1/2004 το λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το πολιτιστικό επίδομα

Μετά τη ψήφιση του νόμου 3205 που αφορούσε στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ δεν είχαν αύξηση στο μισθό και με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας πριν τις εκλογές του 2004 έγινε κινητοποίηση και κερδήθηκε το γνωστό «Επίδομα Πολιτιστικής Επιμόρφωσης» ύψους 88 ευρώ. Η έγκριση έγινε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η υλοποίηση από την Φάνη-Πάλλη Πετραλιά. Μάλιστα επί των ημερών της στο Υπουργείο –και συγκεκριμένα το 2006- έπειτα από πιέσεις το επίδομα να αυξήθηκε σημαντικά από τα 88 στα 130 ευρώ.

Ο αγώνας για τη θεσμοθέτηση του πολιτιστικού επιδόματος

Πάγιο και διαρκές αίτημα της Ομοσπονδίας ήταν η θεσμοθέτηση του Πολιτιστικού Επιδόματος των Εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ. Αυτό το αίτημα έγινε επιτακτικό μετά την κατάργηση του ειδικού λογαριασμού. Το Δεκέμβριο του 2008 η Ομοσπονδία προχώρησε σε 11 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, με κλειστή την Ακρόπολη και ορισμένες κεντρικές υπηρεσίες. Και αυτός ο αγώνας ήταν νικηφόρος, αφού καθιερώθηκε η θεσμοθέτηση του επιδόματος με παράλληλη αύξησή του στα 150 εύρω μηνιαίως.

Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων στο Υπουργείο Πολιτισμού

Μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές κατακτήσεις στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού είναι το «Ταμείο Αλληλοβοηθείας» των Υπαλλήλων του.
Ιδρύθηκε το 1995 και διοικείται από εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου τέσσερα Μέλη υποδεικνύονται από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού» και Πρόεδρος του είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της.
Μετά τη διετία 1997-1999, στην οποία αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούσαν αυτή καθαυτή τη συνέχιση παρουσίας και δράσης του, το «Ταμείο Αλληλοβοηθείας» επαναδραστηριοποιήθηκε και εισήλθε σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και καθιέρωσής του στα δρώμενα του Υπ.Πο.Τ.

Περισσότερα στο δικτυακό τόπο του Ταμείου