ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.
ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ
ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294
Αρ. Πρωτ.: 90
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: «Συνάντηση της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. με τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Νίκο Ξυδάκη»
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου συνάντηση μεταξύ του αν. υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. Στη συνάντηση, η οποία υπήρξε δημιουργική, διεξοδική και πολύωρη, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν το ΥΠ.ΠΟ.Α.
Με πρόταση των στελεχών της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. η συζήτηση χωρίστηκε σε δύο κύκλους θεμάτων, προκειμένου να μην υπάρχει, σε καμία περίπτωση, σύγχυση ή να αδικηθεί ένα θέμα.
Ο πρώτος κύκλος συζήτησης αφορούσε στα κεντρικά ζητήματα του ΥΠ.ΠΟ.Α. τα οποία είναι πολιτικά θέματα και η λύση τους προϋποθέτει παρεμβάσεις και αποφάσεις ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.
«Ξεκάθαρη στάση»
Όπως είναι φυσικό σε αυτόν τον κύκλο συζήτησης το θέμα που τέθηκε πρώτο ήταν η κάθετη αντίθεση της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. στη συγχώνευση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον αντίστοιχο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς μας, τονίσαμε με σαφήνεια στον κ. Ξυδάκη, ότι η Ομοσπονδία μας έχει ξεκάθαρη σταθερή και διαχρονική στάση. Η θέση μας για αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού δεν εμπεριέχει κανενός είδους συντεχνιακής μοναδικότητας, και δεν κρύβει κανένα μικροσυνδικαλιστικό ή οποιοδήποτε άλλο συμφέρον. Η θέση μας διέπεται από την πεποίθηση μας πως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ένα κατ’ εξοχήν παραγωγικό υπουργείο με αναπτυξιακό χαρακτήρα που προσφέρει πολυεπίπεδες υπηρεσίες στην κοινωνία, στην επιστημονική και την καλλιτεχνική κοινότητα, στην οικονομία, αλλά και στην προσπάθεια για μείωση της ανεργίας. Ο αν. υπουργός από την πλευρά του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις μας, επί του συγκεκριμένου θέματος, και δήλωσε πως θα μεταφέρει αυτές σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, τονίζοντας ότι έχει διαπιστωθεί και από το μέρος του πως χρειάζονται αλλαγές οι οποίες και πρέπει να συζητηθούν.
«Περί Οργανισμού»
Το επόμενο θέμα, στον ίδιο πάντα κύκλο, ήταν αυτό του Οργανισμού Λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και για τον οποίο η θέση της Ομοσπονδίας είναι πως άμεση κατάργησή του θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις. Για το λόγο αυτό προτάθηκε στην πολιτική ηγεσία να δημιουργηθούν επιτροπές από εργαζόμενους και στελέχη των γενικών διευθύνσεων του υπουργείου με σκοπό την καταγραφή των ελλείψεων και των δυσλειτουργιών του οργανισμού, ούτως ώστε με Π.Δ και με νομοθετήματα να διορθωθούν οι στρεβλώσεις αυτού. Απώτερος φυσικά σκοπός μας είναι ένας νέος οργανισμός να έρθει μαζί με το αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τελευταίο θέμα του πρώτου κύκλου τέθηκε εκ μέρους μας το ζήτημα των έργων ΕΣΠΑ. Εξηγήσαμε στον κ. υπουργό πως τα συγκεκριμένα έργα είναι μείζονος σημασίας τόσο για το ΥΠ.ΠΟ.Α., αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες καθώς προσφέρουν θέσεις εργασίας σε κόσμο σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να εκτελούνται –με αποφάσεις προηγούμενων περιόδων- 690 έργα, ύψους 730 εκατομμυρίων ευρώ, που απασχολούν 5.500 εργαζόμενους.
Ο δεύτερος και μεγαλύτερος κύκλος συζήτησης αφορούσε στα λειτουργικά θέματα του ΥΠ.ΠΟ.Α η επίλυση των οποίων αποτελεί τη βάση για την εύρυθμη λειτουργία αυτού.
«Το ζήτημα της υποστελέχωσης»
Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε με το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το ίδιο το έργο του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. προς τον κ. Ξυδάκη 4 πηγές από τις οποίες μπορεί να δοθεί τουλάχιστον μερική λύση σε αυτό το μείζον πρόβλημα.
Η πρώτη πηγή είναι μέσω της διαθεσιμότητας/κινητικότητας και συγκεκριμένα αφορά τους 160 από τους 187( οι 27 συνταξιοδοτήθηκαν στο μεσοδιάστημα) συναδέλφους μας που βρέθηκαν σε αυτό το καθεστώς (και εξακολουθούν να παραμένουν σε αυτό). Οι 160 αυτοί συνάδελφοι να επιστρέψουν στο ΥΠ.ΠΟ.Α (εκτός αν κάποιος δεν το επιθυμεί) στις θέσεις που εργάζονταν και να έχουν τις αρμοδιότητες που είχαν. Επίσης, στο σημείο αυτό, τονίσαμε πως στην περίπτωση που προκύψει πρόβλημα με τις ειδικότητες που δεν υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις, όπως π.χ ραδιοασυρματιστές να αλλαχθεί η ειδικότητά τους να ενταχθούν στον κλάδο που ήταν η πραγματική τους εργασία και στη συνέχεια να εξευρεθεί η κατάλληλη λύση. Από την ίδια πηγή των συναδέλφων από το υπόλοιπο δημόσιο δηλαδή που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας /κινητικότητας θεωρούμε πως μπορεί να δοθεί λύση στα τεράστια κενά σε φυλακτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το ΥΠ.ΠΟ.Α.
Η δεύτερη πηγή που αναφέραμε είναι αυτή των 187 συναδέλφων της απόφασης το Α.Σ.Ε.Π το 2010, οι οποίοι είχαν πετύχει τη μετατροπή της σύμβασής τους με βάση το Π.Δ 164/2004 και πλέον για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα. Μάλιστα και ο πρόεδρος των Εργατοτεχνιτών στο ΥΠ.ΠΟ.Α. υποστήριξε πως εφόσον προσληφθούν οι 187 συνάδελφοι (εκ των οποίων οι περισσότεροι εργατοτεχνίτες) θα λυθούν άμεσα σοβαρά προβλήματα του κλάδου. Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκε με τον κ. Ξυδάκη να ζητηθεί από το ΥΔΜΗΔ να μπουν πρώτοι στην κατανομή του ΥΠ.ΠΟ.Α οι 187 συνάδελφοι.
Η τρίτη πηγή είναι για εμάς οι επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π σε διαγωνισμούς πριν το 2009, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι 6.000. Από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προσλάβει 900 με το ΥΠ.ΠΟ.Α να παίρνει κατ’ αναλογία 135 εξ αυτών. Τώρα, εάν και εφόσον, με βάση και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, κ. Κατρούγκαλου, ο αριθμός αυτός αυξηθεί και φτάσει το σύνολο των επιτυχόντων, τότε και το ΥΠ.ΠΟ.Α θα πρέπει να πάρει αναλογικά μεγαλύτερο αριθμό. Ο κ. αν. υπουργός για το σκοπό αυτό ζήτησε τα κενά που υπάρχουν στις περιφερειακές κυρίως υπηρεσίες, στους τομείς των Αρχιτεκτόνων, των Πολιτικών Μηχανικών και των Τοπογράφων, καθώς επίσης και στις ειδικότητες των Κλάδων Τ.Ε και Π.Ε. Διοικητικών.
«Για την κάλυψη των αναγκών»
Η τέταρτη πηγή είναι αυτή των συμβασιούχων συναδέλφων. Οι συνάδελφοι αυτοί θα συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό-κυρίως στην κάλυψη των αναγκών του τομέα φύλαξης, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο πρόεδρος της Π.Ε.Υ.Φ.Α.- στην υλοποίηση της λειτουργίας 46 Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, που θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνεται η διαδικασία για την πρόσληψη 1250 ορισμένου χρόνου φυλάκων και νυχτοφυλάκων με σύμβαση 7μηνης διάρκειας. Ενώ προς υπογραφή βρίσκεται και η επιπλέον πρόσληψη με 4μηνες συμβάσεις για 720 άτομα (φύλακες, νυχτοφύλακες, καθαρίστριες) για τα μικρά Μουσεία και Αρχ. Χώρους. Σημαντική βοήθεια στην κατεύθυνση της επίλυσης των άμεσων προβλημάτων λειτουργίας Μουσείων και Αρχ. Χώρων θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. μέσω των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. καλύπτουν όλες τις ειδικότητες και πέρσι ο αριθμός τους, ο οποίος είχε δεσμευτεί για το ΥΠ.ΠΟ.Α άγγιξε τα 1700 άτομα με πεντάμηνες συμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση στον κ. Ξυδάκη τονίστηκε η βασική θέση της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. η οποία είναι πως μέσα στο 2015 θα πρέπει η Γεν. Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης να καταγράψει τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψή του.
Στον κύκλο αυτό της συζήτησης τέθηκε από την Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. το τεράστιο ζήτημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το οποίο μετά την «υφαρπαγή» της Γεν. Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών είναι η μόνη αυτόνομη πηγή χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των δράσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. Με βάση τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Τ.Α.Π.Α από κοινού με τον αν. υπουργό συζητήσαμε τρόπους για την καλύτερη λειτουργία του Τ.Α.Π.Α, την στελέχωση του και την αλλαγή καταστατικού λειτουργίας του με σύγχρονο στο πλαίσιο που έθεσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του. Από τη συζήτηση διαφάνηκε πως υπάρχει συναντίληψη αναφορικά για το τι μπορεί να προσφέρει το Τ.Α.Π αλλά και στις λύσεις που μπορούν να βρεθούν. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Ξυδάκης δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει εντός των ημερών σε τοποθέτηση νέου Δ.Σ και νέου Προέδρου του Τ.Α.Π.Α.
Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα που προέκυψε με τις σκέψεις του υπουργού για μετατροπή μεγάλων Μουσείων της χώρας σε Ν.Π.Δ.Δ. Σε αυτό θέμα η θέση της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. είναι πως μία τέτοια μετατροπή δεν έχει να προσφέρει καμία βελτίωση στη λειτουργία τους και στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά αντιθέτως θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα. Τα αποτελέσματα της «βιομηχανίας» παραγωγής Ν.Π.Δ.Δ τα βιώνουμε καθημερινά και δεν χρειαζόμαστε άλλα. Χαρακτηριστικά είναι, εξάλλου, τα παραδείγματα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και της Εθνικής Πινακοθήκης με τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτά. Τώρα, βέβαια, όπως τονίσαμε και στον κ. Ξυδάκη, εάν πραγματικά επιθυμεί να ανοίξει η συζήτηση για την πραγματική βελτίωση των υπηρεσιών σε Μουσεία και Αρχ. Χώρους οι προτάσεις από το συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν και είμαστε διαθέσιμοι για να συζητήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά τα ιδιαίτερα κλαδικά θέμα ο υπουργός δεσμεύτηκε να τα συζητήσει σε δεύτερο κύκλο συναντήσεων με τις διοικήσεις των ίδιων των πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., όπως πράττει διαχρονικά, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση να βρίσκεται σε επαφή, επικοινωνία και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και του έργου του Υπουργείου μας. Σε αυτή την προσπάθεια σας καλούμε όλες και όλους να βρίσκεστε κοντά στην Ομοσπονδία, έτσι ώστε με πυκνωμένες τις γραμμές μας να μπορούμε να δίνουμε μάχες με καλύτερους όρους και συνθήκες.