logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 32362

Αθήνα, 30/10/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-οι

Η απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό-Αθλητισμό είχε επιτυχία.

Η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΠΟ-Α η οποία ψευδόμενη είχε ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε   για τα αιτήματα της απεργίας αναγκάστηκε συρόμενη από τις εξελίξεις να επισκεφθεί το χώρο της Ακρόπολης την ημέρα της απεργίας και να ορίσει άρον  άρον συνάντηση με το Συνδικάτο για την Παρασκευή 19/10/2018 στο Υπουργείο.

Στην συνάντηση η Πολιτική Ηγεσία με νομικές ακροβασίες επιχείρησε να χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την αντίδραση  των συναδέλφων που εργάζονται στο ΥΠΠΟ-Α, διότι τα ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο αυτοδικαίως εξαιρούνται.

Η δημιουργία και μόνο της επιτροπής που κλήθηκε να καταγράψει το  τι ακριβώς δόθηκε ως εγγύηση στους δανειστές ,αποδεικνύει πόσο δίκαιη και επιτακτική ήταν η αντίδραση μας, καθώς επίσης και την ανάγκη περαιτέρω  θεσμικής θωράκισης για να μην επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Η πορεία των ενεργειών της Πολιτικής Ηγεσίας πέραν του πανικού της για Εθνικό θέμα που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι θα δείξει αν υπάρξει ανάγκη κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης

Συνάδελφοι στη συνάντηση με το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας (Υπουργό, Υφυπουργό και Γ.Γ.) τέθηκε και το θέμα του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ  .

Η Ομοσπονδία  ζήτησε  την αποστολή αίτησης από το σύνολο των εργαζομένων ζητώντας τα πλήρη  στοιχεία, για να μην μπορεί ο  «γνωστός» μηχανισμός που από μήνες έχει στηθεί να εκβιάζει εργαζόμενους, σε πιθανή εμπλοκή με τη δικαιοσύνη.

Επισημάναμε , με στοιχεία ,την σωρεία  παράνομων ενεργειών στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ  που συντηρούνται με τις ευλογίες της Πολιτικής Ηγεσίας(ήδη υπάρχει μήνυση και θα ακολουθήσουν και άλλες) η απάντηση του Υφυπουργού ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς παρήγγειλε σ αυτόν ενέργειες και όχι στο νόμιμο Δ.Σ. του Ταμείου που αυτή η Πολιτική Ηγεσία διόρισε, δείχνει και τη στόχευση ενός  καθεστωτικού μηχανισμού που έχει στηθεί και τροφοδοτεί επιλεγμένα ΜΜΕ  με δήθεν στοιχεία καταστρατηγώντας κάθε αρχή της αστικής Δημοκρατίας  και δεοντολογίας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ:

Απαιτήσαμε να Ολοκληρωθεί άμεσα το θέμα της πρόσληψης των δικαιωμένων από Ένδικα Μέσα ,η διαδικασία πρόσληψης των Αρχαιολόγων   καθώς επίσης και το επιστημονικό προσωπικό  στα Νομικά Πρόσωπα ΤΑΠΑ& Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Το προσωπικό αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για μερική μόνο κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών, γι αυτό ζητήσαμε  να ενεργοποιηθεί άμεσα η συμφωνία με την πολιτική ηγεσία για το πρόγραμμα προσλήψεων για το 2019.

 Στις προτεραιότητες για προσλήψεις πρέπει να προταθεί η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας διότι η εικόνα των Αρχ/κων   Χώρων  &των Μουσείων  δεν συνάδει με την σπουδαιότητά τους.

 Απολύτως απαραίτητη είναι η πρόσληψη εργατοτεχνιτών  διότι συνδέεται με τη ανάγκη χτυπήματος απέναντι στην  Αρχαιοκαπηλία  αλλά και στην εκτέλεση  σωστικών ανασκαφών και ελέγχου των Αρχ/κών ζωνών.

Είναι βεβαιωμένα και παραδεκτά από όλες τις πολιτικές ηγεσίες τα συνεχώς αυξανόμενα κενά στους Αρχαιοφύλακες, αφού συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των Αρχαιολογικών Χώρων &Μουσείων και συνεπώς των επισκεπτών ,επιπρόσθετα έχει αποφασισθεί  η επιμήκυνση των ωρών επισκεψιμότητας  για την στήριξη του Τουρισμού και της Οικονομίας.

Τονίσαμε την άμεση ανάγκη στελέχωσης των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ-Α με (Οικονομικό, Λογιστικό)Τοπογράφοι, Μηχανικοί κλπ.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ:

Δεν υπάρχει έως τώρα  η ουσιαστική πολιτική παρέμβαση για τις απολύσεις(εργατοτεχνιτών, συντηρητών, αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι προσλήφθηκαν  με το νόμο Πεπονή και με το Π.Δ.164) παρά τη συμφωνία στα λόγια τουλάχιστον της πολιτικής ηγεσίας.

ΚΤΙΡΙΑΚΟ:

Η μοναδική λύση είναι ενιαίος χώρος στέγασης των διάσπαρτων Υπηρεσιών και της ΓΓΑ  γιατί το Υπουργείο είναι ενιαίο και η διασπορά αυτή είναι σε βάρος της αποτελεσματικότητας και του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ-Α.

Η δήθεν λύση Ρέντη όταν τμήμα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας το έχει χαρακτηρίσει μνημείο διαφθοράς πρέπει να ξεχαστεί.

Εδώ θέλουμε να τονίσουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους συναδέλφους της ΓΓΑ για την άρνηση τους να μετακινηθούν στο κτίριο του Ρέντη «ετσιθελικά.»

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δυστυχώς συνάδελφοι μετά από 8 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα για την εφαρμογή του Οργανογράμματος..

Τα Υπηρεσιακά  & Πειθαρχικά συμβούλια έχουν ξεχάσει ότι  είναι  βαθμίδες Διοίκησης και οι συνεχείς  καθυστερήσεις έχουν κάνει δύσκολη την ζωή των συναδέλφων και φρενάρουν το έργο των Υπηρεσιών.

ΤΑΠΑ:

Σε σχέση με το νέο οργανόγραμμα του ΤΑΠΑ ο νέος Υφυπουργός δήλωσε ότι θα καθυστερήσει και το προσδιόρισε προς το τέλος του χρόνου.

Η Ομοσπονδία κατήγγειλε τη διαδικασία σαλαμοποίησης  του έργου του ΤΑΠΑ με την ψήφιση τροπολογιών μέσα στο καλοκαίρι .

Επισημάναμε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της Ομοσπονδίας για διαφανή διαδικασία διαλόγου σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του ΤΑΠΑ και την αποφυγή δημιουργίας οποιονδήποτε τετελεσμένων.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ στους ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.:

Η αναφορά της Ομοσπονδίας για πολλά γεγονότα και σε διαφορετικές περιοχές, και υπηρεσίες απαντήθηκε από τη Γ.Γ  ότι οι ΕΔΕ που έχουν γίνει δεν έχουν αποδείξει τίποτα.

Η θέση η δική μας είναι ότι αν δεν αποδοθούν οι ευθύνες άμεσα  και επιχειρηθεί οποιαδήποτε μορφή συγκάλυψης ,τότε το φαινόμενο θα διογκωθεί και επειδή αφορά τις συνθήκες εργασίας ,θα υπάρξει σύντομα απάντηση από το συνδικαλιστικό κίνημα για το σύνολο των αυθαιρεσιών.

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ:

Η Ομοσπονδία εξήγησε ότι ο αλγόριθμος που φτιάχτηκε είναι εντελώς ανεφάρμοστος ,ότι η πολιτική ηγεσία οφείλει να πάρει θέση απέναντι στο Υπ. Οικονομικών στηρίζοντας την άποψη ότι το ανθυγιεινό είναι αμοιβή ειδικών συνθηκών εργασίας και δεν μπορεί χωρίς να αυξηθούν τα κονδύλια να υπάρξει η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων .

Αν συμβεί αυτό τότε  αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις διαιρώντας  τους εργαζόμενους  και μοιράζοντας τη φτώχια.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του έργου του Αρχ/κού Κτηματολογίου τονίσαμε στην Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΠΟ- την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο αποτελεί θεμέλιο για την προάσπιση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ζητήσαμε να ληφθεί η κατάλληλη πρόνοια ώστε να παραμείνει στην εργασία του το προσωπικό το οποίο τρέχει το έργο. Τονίσαμε ότι στην περίοδο που διανύουμε δεν μπορεί να αφήνουμε χωρίς κάλυψη ένα σύνολο εργαζομένων που έχουν υψηλά προσόντα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διαθέτουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία.

Η Υπουργός μέμφθηκε το σύνολο του Συνδικαλιστικού κινήματος αναρωτώμενη  τι κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί έως τώρα το έργο. Απαντήσαμε στην Υπουργό ότι το Συνδικάτο πίεζε και συνεχίζει να το πράττει για την προάσπιση του Πολιτιστικού Αποθέματος  της χώρας ,προτείνοντας εργαλεία όπως το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, δεν διοικεί το Υπουργείο αυτό είναι έργο της εκάστοτε Πολιτικής Ηγεσίας άρα τα αποτελέσματα βαρύνουν αποκλειστικά αυτήν και μόνο και η κυβέρνηση έχει κλείσει ήδη 3.5 χρόνια στην εξουσία .Αυτό τα λέει όλα.

Συναδέλφισσες-οι, μετά από την πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, είναι φανερό ότι όλα τα μέτωπα που αφορούν τους εργαζόμενους που αφορούν Πολιτισμό-Αθλητισμό είναι ανοιχτά.

Σας καλούμε να παραμείνετε δίπλα στο συνδικάτο και θα σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε νεώτερη εξέλιξη.

Η Ε.Ε.  της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.