Άρθρο του Θωμά Μούτσιου,
Προέδρου του Συλλόγου Υπ. Πο. Β.Δ. Ελλάδας

logo_yppo_bd_elladas

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ. ΠΟ. Β.Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Α. ΝΟΥΤΣΟΥ 11 Τ.Κ. 452 21 ΚΑΣΤΡΟ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ.: 2651039580 – FAX: 2651039349

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ;

Προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου και των μνημείων του ιερού της Δωδώνης

Το Ιερό της Δωδώνης, ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της βορειοδυτικής Ελλάδας, εκτείνεται στους πρόποδες λοφώδους βραχίονα που διατρέχει την ομώνυμη κοιλάδα, εντός των ορίων του ¨Καποδιστριακού¨ Δήμου Δωδώνης. Το ιερό είναι διατεταγμένο σε τρία επίπεδα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, ανατολικά, βρίσκονται τα λατρευτικά οικοδομήματα: ναός του Διός (Ιερά οικία), ναοί Διώνης, Θέμιδος, Αφροδίτης και ο ναός του Ηρακλή κάτω από την παλαιοχριστιανική βασιλική. Στους πρόποδες του λόφου, δυτικά, είναι χτισμένα τα δημόσια οικοδομήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ιερού ως πολιτικού και διοικητικού κέντρου των Ηπειρωτών, το Βουλευτήριο και το Πρυτανείο. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η ακρόπολη και στη νοτιοδυτική πλαγιά της είναι κατασκευασμένο το θέατρο, το εντυπωσιακότερο οικοδόμημα του ιερού και συγχρόνως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας με χωρητικότητα 15000 -17000 θεατών. Το θέατρο συνδέεται με το στάδιο, το οποίο είναι το πρώτο μνημείο που αντικρίζουν οι επισκέπτες του χώρου, ενώ η αρχαία είσοδος βρισκόταν στη νότια πλευρά του ιερού και οδηγούσε μέσω μνημειακών στωικών οικοδομημάτων στο άνδηρο της ιεράς οικίας και των άλλων ναών.

Η άμεση ανάγκη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, οδήγησε στην ένταξη του έργου: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ» στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ), το έτος 2000. Η υλοποίηση των έργων έγινε με χρηματοδότηση του Γ΄ ΚΠΣ στο οποίο εντάχθηκαν το έτος 2001 το θέατρο και το έτος 2002 o υπόλοιπος αρχαιολογικός χώρος, με προϋπολογισμό 3.218.447,82 και 2.139.277,17 ευρώ αντίστοιχα. Ο αρχαιολογικός χώρος καταλαμβάνει έκταση 164.659,43 τ.μ. μετά τις τελευταίες απαλλοτριώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Γ΄ΚΠΣ. Στο πλαίσιο των εργασιών του Γ΄ ΚΠΣ πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου με την κατασκευή νέου κτιρίου φυλακείου – WC επισκεπτών και αναψυκτηρίου, κατασκευή χώρου στάθμευσης, κατασκευή διαδρομών επισκεπτών, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, φύτευση κτλ. Όσον αφορά στο αρχαίο θέατρο, πραγματοποιήθηκε συντήρηση της επιφάνειας των εδωλίων του α΄ διαζώματος και πιλοτική αναστήλωση της ακραίας ανατολικής κερκίδας.

Για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών, το έργο: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ» εντάχθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με προϋπολογισμό 3.000.000 Ε. Το υπό υλοποίηση έργο περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου, καθώς και εργασίες στη Δυτική Στοά και λοιπά μνημεία του ιερού. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να υλοποιηθούν η αποκατάσταση τμήματος του κοίλου του θεάτρου, ήτοι τμημάτων 8 κερκίδων του κάτω διαζώματος με τις αντίστοιχες κλίμακες, και η αποκατάσταση τμήματος του αναλημματικού τοίχου του θεάτρου. Επίσης πρόκειται να γίνει αποκατάσταση τμήματος της Δυτικής Στοάς του ιερού και των αναθηματικών βάθρων στην πρόσοψή της. Στα λοιπά μνημεία του ιερού θα πραγματοποιηθούν περιορισμένης έκτασης εργασίες διαμόρφωσης, συντήρησης και ανάδειξης των περιγραμμάτων τους, με στόχο την αναβάθμιση ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου.

Πιστεύουμε ότι το υπουργείο πολιτισμού θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του κ ότι πάλι σύντομα θα ακουστεί ο αρχαίος θεατρικός λόγος στις γεμάτες από θεατρόφιλους κερκίδες του πανέμορφου μνημείου.